ΟΧΙ ΣΤΗΝ <> ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΩΝ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών – Οικολόγων, από τη στιγμή της ίδρυσής του, έχει λάβει ενεργά μέρος στην ανάδειξη, πρώτ’ απ’ όλα, του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Αρκαδίας ( ιδίως του εμβληματικού ορεινού όγκου του Μαινάλου) και, κυρίως, στην προστασία του.
Στο πλαίσιο αυτό έχει διοργανώσει σχετικές ημερίδες και Συνέδρια, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων και ειδικών επιστημόνων. Η φυσιολογική κατάληξη των προσπαθειών αυτών θα ήταν η ψήφιση νόμου ή η έκδοση Π.Δ. με το οποίο θα ετίθεντο οι όροι της προστασίας του Μαινάλου. Ένα τέτοιο σχέδιο Π.Δ. ετέθη σε διαβούλευση τον περασμένο χρόνο, η τύχη του, όμως, παραμένει άγνωστη. Οι θέσεις των φορέων και Συλλόγων της Αρκαδίας για τους όρους προστασίας του Μαινάλου ήταν ομόφωνες.
Η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεών της , επιχειρεί να εκποιήσει σε ποικιλώνυμους επενδυτές σημαντικές εκτάσεις, που αντιστοιχούν δυστυχώς σε σημαντικό κομμάτι του δασικού πλούτου, των ακτών και των αιγιαλών μας. Παραχωρεί, λοιπόν, τις εκτάσεις αυτές στο ΤΑIΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) το οποίο με τη σειρά του, και με διαδικασίες fast – track, θα εξεύρει τους διαθέσιμους αγοραστές.
Πρώτη φορά στην χώρα μας συντελείται τέτοιου είδους και έκτασης προσπάθεια απαξίωσης του φυσικού πλούτου μας. Νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη λογική εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και καταργεί την έννοια της προστασίας του δημόσιου δάσους, προβλέπει μεταξύ άλλων: Άρση ή ανάκληση αναδάσωσης εντός τριμήνου (με εισήγηση Δασάρχη και απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης), κατασκευή σύνθετων τουριστικών εγκαταστάσεων, μεγάλων έργων υποδομής και πλήθος επενδυτικών δραστηριοτήτων και εκμεταλλεύσεων εντός των δασών, επεκτάσεις σχεδίων πόλεως και χορηγήσεις αδειών σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς, ανεγέρσεις κτιρίων σε χορτολιβαδικές, βραχώδεις και πετρώδεις εκτάσεις, κλπ.
Είναι, λοιπόν, φανερό ότι τα δάση μας, τα οποία τυγχάνουν ιδιαίτερης προστασίας από το Σύνταγμα, τίθενται σε μέγιστο κίνδυνο.
Η ίδια αντιμετώπιση επιφυλάσσεται για τους αιγιαλούς, τις ακτές, τους υγροτόπους και τα ευπαθή οικοσυστήματα, τις ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες, ενώ (για πρώτη φορά στην Ιστορία) θα απαγορεύεται η πρόσβαση τους στους πολίτες (παραβιαζομένων κατ’ αυτόν τον τρόπο των συνταγματικών αρχών, του εθνικού δικαίου και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας).
Αυτή είναι η ζοφερή εικόνα της πολυδιαφημιζόμενης «ανάπτυξης», που ευαγγελίζονται οι κυβερνώντες. Στο βωμό της είσπραξης κάποιων εκατομμυρίων ευρώ, θυσιάζεται ο εθνικός πλούτος μας και υποθηκεύεται το μέλλον του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντός μας.
Η Αρκαδία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στα σχέδια αυτά, αφού, πέρα από την «αξιοποίηση» του ανεπανάληπτου δασικού της πλούτου, διατίθενται προς πώληση (με τις ανωτέρω διαδικασίες, σύμφωνα με όσα είναι μέχρι τώρα γνωστά):
1)300.000 τ.μ. στην περιοχή Χερονήσι του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Ας σημειωθεί ότι η περιοχή ευρίσκεται εντός των ορίων του Οικολογικού Πάρκου Πάρνωνα–Υγρότοπου Μουστού και τυγχάνει απόλυτης προστασίας. Εκεί βρίσκεται και το βαυαρικό κανάλι του υγρότοπου Μουστού, που κατασκευάστηκε την εποχή της βασιλείας του Όθωνα, το οποίο είναι αναγνωρισμένος αρχαιολογικός χώρος. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας αντιτίθεται κατηγορηματικά στην οποιαδήποτε παραχώρηση, σε ιδιώτη ή άλλο φορέα, της έκτασης αυτής, με πρόσφατη απόφασή του.
2) 11.000 τ.μ., στη θέση Γλυφάδα του ίδιου Δήμου.
3) 85.681 τ.μ ., στην θέση Κορφοξυλιά του Δ.Δ. Μαγουλιάνων του Δ. Γορτυνίας. Πρόκειται για γη με το κτίσμα του Σανατορίου της «Μάννας» που κτίστηκε κατά τα έτη 1925-1928, με πρωτοβουλία και εράνους της Άννας Παπαδοπούλου, αδελφής του Παύλου Μελά , για την νοσηλεία φυματικών αρρώστων της Μικρασιατικής Εκστρατείας 1920-1922.
4) 37.534 τ.μ. , με κτίσμα επιφάνειας 1312 τ.μ. Πρόκειται για το γνωστό «Ξενία Βυτίνας», που βρίσκεται στην θέση «Καμπέας».
Ο Δήμος Γορτυνίας έχει προσφύγει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και ζητεί την ακύρωση της πράξης μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ της έκτασης αυτής.
Με βάση τα παραπάνω , ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή δεκάδων φορέων και χιλιάδων πολιτών ανά την επικράτεια και δηλώνουμε την αντίθεσή μας σ΄αυτή τη λογική και καλούμε όλους τους φορείς της περιοχή μας σε συμπόρευση και αντίσταση, με σκοπό την διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου μας, των οποίων η ανάδειξη και προστασία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγματική ανάπτυξη της περιοχής και εντέλει για την ίδια τη ζωή μας.

X