Δρυμός Ολύμπου: Περιορίζεται η ζώνη απόλυτης προστασίας – Εντάσσεται η Natura

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Τρεις ζώνες προστασίας για τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπουπροβλέπει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος και το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση για διάστημα ενός μήνα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Ελευθεροτυπίας” το υπό διαβούλευση προεδρικό διάταγμα περιορίζει τον πυρήνα απόλυτης προστασίας από τα 40.000 στρέμματα που προέβλεπε το βασιλικό διάταγμα του 1938 σε 35.000 στρέμματα, κατόπιν εξαίρεσης της περιοχής γύρω από το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα στη β’ ζώνη, που καλύπτει 46.000 στρέμματα, επιτρέπονται μικρές εγκαταστάσεις αναψυχής, ενώ θεσπίζεται και γ’ ζώνη, επιφάνειας 155.000 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές των οικισμών.

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα” ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου διευρύνεται, καθώς πλέον σε αυτόν εντάσσεται και η περιοχή Natura.

Αξίζει να σημειωθεί η παρατήρηση στην “Ελευθεροτυπία” ότι οι παρεμβάσεις έγιναν για να διευκολυνθεί η αγορά μεγάλων ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή από ξένους επενδυτές, κυρίως Ρώσους.

πηγή: econews.gr

X