Ηλεκτρική ενέργεια: απελευθερώνεται η αγορά στα μη διασυνδεδεμένα νησιά

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Στην επόμενη συνεδρίαση της ΡΑΕ αναμένεται να ψηφιστεί ο Κώδικας Διαχείρισης Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, που ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, η εφαρμογή του Κώδικα, θα επιτρέψει τη δραστηριοποίηση και άλλων συμβατικών παραγωγών (και όχι μόνο παραγωγών ΑΠΕ, που και σήμερα επιτρέπεται) καθώς και ανεξάρτητων προμηθευτών στα νησιά.

Ο Κώδικας περιλαμβάνει προβλέψεις για τις αρμοδιότητες του Διαχειριστή Μη Διασυνδεμένων Νησιών, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και διαχείριση των Σταθμών Παραγωγής στα νησιά, τα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις των Παραγωγών και των Προμηθευτών που δραστηριοποιούνται στα νησιά, καθώς και στην οικονομική εκκαθάριση της αγοράς.

Εκτός αυτού, στο Σχέδιο του Κώδικα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο ένταξης των Μονάδων ΑΠΕ και ειδικότερα των Μονάδων Υβριδικών Σταθμών με αντλησιοταμίευση.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ενεργειακό νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, τη δυνατότητα να αναπτύξουν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού σε μη διασυνδεδεμένα νησιά θα έχουν πλέον και οι ιδιώτες ανεξάρτητοι παραγωγοί.

πηγή:econews.gr

X