ΟΡΟΣ ΜΑΙΝΑΛΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΑΡΚΑΔΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

ΜαγούλιαναΟ Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (Σ.Α.Ο.Ο. Τρίπολης), ο Δήμαρχος Γορτυνίας Γ. Γιαννόπουλος και η Συντονιστική Ομάδα Γορτύνιων Εθελοντών, καλωσόρισαν στη Νυμφασία την Κυριακή 17/05/2015, τη διασυλλογική ορειβατική – περιβαλλοντική συνάντηση στο Βόρειο Μαίναλο.
Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν οι ορειβατικοί σύλλογοι : Σ.Α.Ο.Ο. Τρίπολης, Ε.Ο.Σ. Τρίπολης, Πατρών, Κορίνθου, Σπάρτης, Καλαμάτας, Πύργου, Αθηνών, Αχαρνών, Ηλιούπολης και Χαλκίδας, συνολικά πάνω από 450 ορειβάτες.
Στην πορεία συμμετείχαν ενθουσιασμένοι από το θαυμάσιο έργο των εθελοντών και του ΣΑΟΟ, ο Βουλευτής Αρκαδίας Κ. Ζαχαριάς και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.), Δ. Γεωργούλης.MB12
Σκοπός της συνάντησης ήταν αφενός τα εγκαίνια ενός καινούριου υπέροχου μονοπατιού, από Νυμφασία – Μαγούλιανα – Βαλτεσινίκο, αφετέρου η σύσφιξη των συναδελφικών ορειβατικών δεσμών, μέσα στην όμορφη φύση της Αρκαδίας, στα λημέρια του τραγοπόδαρου θεού Πάνα, στο βουνό της επανάστασης και των Κολοκοτρωναίων, στα μονοπάτια των Αρκάδων ποιμένων.
Μονοπάτι των «Αρκάδων Ποιμένων» ονομάστηκε άλλωστε, από τους εθελοντές των παραμαινάλιων γορτυνιακών χωριών και τα μέλη του Σ.Α.Ο.Ο., που εδώ και πέντε χρόνια καθαρίζουν και σηματοδοτούν τα μονοπάτια του Μαινάλου, με σκοπό την προστασία, τη διατήρηση και την ανάδειξη της απαράμιλλης φύσης του.
NMB6Συμπαραστάτες σε αυτή την καθαρά εθελοντική και ανιδιοτελή δράση τους είχαν κατά καιρούς την πρώην ΤΕΔΚ.Αρκαδίας, το δασαρχείο Βυτίνας, τους Δήμους της Τρίπολης και της Γορτυνίας, τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας και τους τοπικούς φορείς.
Το μονοπάτι αυτό έχει συνολικό μήκος 70 χιλιόμετρα, διατρέχει ένα κομμάτι του Μαινάλιου πεδίου, από Στεμνίτσα, Λούσιο, Δημητσάνα, Ζυγοβίστι, Ελάτη, Πυργάκι, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Λαγκάδια και πρόκειται να πιστοποιηθεί ως οικοτουριστικός πεζοπορικός προορισμός, από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπορίας (European Ramblers Association ).
Από τη δρυόβρυτη Νυμφασία, ξεκίνησε η χθεσινή διαδρομή, προς τη Μονή Κερνίτσας – Ασκηταριό Σφυρίδας – Μαγούλιανα – Σανατόριο Μάννας – Ποταμό Ελά – Βαλτεσινίκο, συνολικού μήκους περίπου 17 χιλιομέτρων.MB15
Ήταν μια καταπληκτική περιπλάνηση στα δρυοδάση και ελατοδάση μας, σε πηγές, λιβάδια, ασκηταριά, μονές και ποταμάκια, στη διάρκεια της οποίας η κοσμοσυρροή των ορειβατών της Νότιας Ελλάδας απόλαυσε μία ανεπανάληπτη φυσιολατρική εμπειρία. Ταυτόχρονα οι κάτοικοι των ξεχασμένων χωριών μας είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την αξία του δικτύου των μονοπατιών της ορεινής πεζοπορίας, τα οποία συνεισφέρουν στην ήπια ανάπτυξη της περιοχής.
Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων, ο Δήμος Γορτυνίας και οι νέοι εθελοντές από τα χωριά της Γορτυνίας, διαπιστώνοντας την τεράστια ανταπόκριση του ορειβατικού κόσμου της πατρίδας μας, υποσχόμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την προστασία και διατήρηση των οικοσυστημάτων του Μαινάλου, καθώς και την σηματοδότηση και συντήρηση των μονοπατιών που εντάσσονται σε αυτό το όραμα.
Ελπίζουμε ότι, στο εγγύς μέλλον θα μπορέσουμε να οργανώσουμε ακόμα μεγαλύτερη ορειβατική και περιβαλλοντική συνάντηση, που θα συμπεριλάβει τα χωριά : Λεβίδι, Βλαχέρνα, Βυτίνα, Αλωνίσταινα, Ροεινό, Πιάνα, Ελάτη, Ζυγοβίστι, Στεμνίτσα, Δημητσάνα.

NMB8 NMB7 NMB5 NMB2 NMB3 MBB9 MB16 Ο Δήμαρχος της Γορτυνίας και ο Πρόεδρος της Νυμφασίας στο μονοπάτι των Αρκάδων Ποιμένων MB14 Νυμφασία Νυμφασία β Νυμφασία α Μαγούλιανα Δρυοδάσος Νυμφασίας στο Μονοπάτι των Αρκάδων ΠοιμένωνNMB4

Προυπόθεση συμμετοχής λόγω covid

Λόγω της πανδημίας του Covid19 για την συμμετοχή στις εξορμήσεις με λεωφορείο θα ισχύουν τα εξής:

Για τους ενήλικες:
1. Πιστοποιητικό εμβολιασμού με εμβολιασμό της δεύτερης δόσης τουλάχιστον δεκατέσσερις (14) ημέρες πριν.
2. Πιστοποιητικό νόσησης
3. Αρνητικό Rapid test τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών.
4. Αρνητικό Μοριακό τεστ τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών.

 

Αρνητικά Self – Test δεν γίνονται δεκτά.

Για τους έφηβους:
1. Οι έφηβοι 12 έως 17 ετών μπορούν να επιδείξουν αρνητικό Self – test, αρνητικό Rapid test τελευταίων 48 ωρών ή αρνητικό μοριακό τεστ τελευταίων 72 ωρών.

Για τα παιδιά:
1. Τα παιδιά έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική εντός του λεωφορείου.
Σε περίπτωση που οι επιβάτες δεν διαθέτουν τα παραπάνω πιστοποιητικά δεν θα μπορούν να συμμετέχουν.

X