Ο εκπληκτικός Πάρνωνας

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Άλλη μια διήμερη εξόρμηση του ΣΑΟΟ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία!
Αυτή τη φορά ο προορισμός μας ήταν ο χιονισμένος Πάρνωνας.
Το Σάββατο 7/12/2013 αναχωρήσαμε από την Τρίπολη και, αφού περάσαμε τα χωριά Καρυές και Βαρβίτσα, φτάσαμε λίγο πριν τη Βαμβακού Λακωνίας. Από εκεί πήραμε το καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι και, απολαμβάνοντας τα χειμερινά χρώματα του βουνού και τα παιχνίδια της ομίχλης, που κάποτε μας έκρυβαν και άλλοτε μας εμφάνιζαν το ανάγλυφό του, φτάσαμε με το μούχρωμα στο πετρόχτιστο καταφύγιο του Πάρνωνα, στη θέση Αρνόμουζγα, λίγο μετά την εμφάνιση της Αφροδίτης στον καθαρό ουρανό! Η πορεία διήρκεσε περίπου δύο ώρες.
Εκεί μας περίμενε το αναμμένο τζάκι, αχνιστό τσάι του βουνού και οι προμήθειες που εν τω μεταξύ είχαν φτάσει, για το βραδινό γλέντι.
Τα εδέσματα και τα οινοπνεύματα ήσαν εκλεκτά, οι κιθάρες του Χρήστου και του Πέτρου έδωσαν τον τόνο και το γλέντι διήρκεσε μέχρι τις 12.00.
Το επόμενο πρωί όλη η ομάδα ξεκίνησε για το Οροπέδιο του Πάρνωνα! Μετά από μία ώρα συναντήσαμε και τα πρώτα χιόνια, που όσο ανεβαίναμε γίνονταν όλο και πιο πυκνά! Μέχρι το Οροπέδιο η πορεία ήταν κοινή. Από εκεί μια ομάδα δώδεκα ορειβατών ανέβηκε έως την κορυφή Μεγάλη Τούρλα (Κρόνιον – 1934μ), μέσα από αντίξοες συνθήκες, καθότι η ομίχλη ήταν πυκνή και το χιόνι αρκετό! Η υπόλοιπη ομάδα έφτασε στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, όπου έγινε στάση για «ανεφοδιασμό». Στη συνέχεια κατηφορίσαμε μέσα από το χιονισμένο πευκοδάσος μέχρι το χωριό της Τσακωνικής Σίταινας.
Η ομάδα αυτή βάδιζε με αργό βήμα για να απολαμβάνει το τοπίο και έτσι την πρόλαβαν οι πρώτοι ορειβάτες που κατέβηκαν από την κορυφή! Η συνολική διάρκεια της πορείας ήταν περίπου 5 ώρες. Κατόπιν κατευθυνθήκαμε στο χωριό Άγιος Ιωάννης, όπου και επισκεφτήκαμε τις δύο ταβέρνες του! Γύρω στις 19.00 είχαμε ήδη φτάσει στην Τρίπολη, με τις καλύτερες εντυπώσεις από τον όμορφο Πάρνωνα.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον εξαιρετικό καταφυγιάρχη, φίλο Κώστα Μιχαλόπουλο για την άψογη φιλοξενία του.

Προυπόθεση συμμετοχής λόγω covid

Λόγω της πανδημίας του Covid19 για την συμμετοχή στις εξορμήσεις με λεωφορείο θα ισχύουν τα εξής:

Για τους ενήλικες:
1. Πιστοποιητικό εμβολιασμού με εμβολιασμό της δεύτερης δόσης τουλάχιστον δεκατέσσερις (14) ημέρες πριν.
2. Πιστοποιητικό νόσησης
3. Αρνητικό Rapid test τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών.
4. Αρνητικό Μοριακό τεστ τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών.

 

Αρνητικά Self – Test δεν γίνονται δεκτά.

Για τους έφηβους:
1. Οι έφηβοι 12 έως 17 ετών μπορούν να επιδείξουν αρνητικό Self – test, αρνητικό Rapid test τελευταίων 48 ωρών ή αρνητικό μοριακό τεστ τελευταίων 72 ωρών.

Για τα παιδιά:
1. Τα παιδιά έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική εντός του λεωφορείου.
Σε περίπτωση που οι επιβάτες δεν διαθέτουν τα παραπάνω πιστοποιητικά δεν θα μπορούν να συμμετέχουν.

X