Ανατολικό Μαίναλο Κυριακή 2/12/2012

Μια εντυπωσιακή εκδρομή πραγματοποίησε αυτή την Κυριακή 2/12/2012 ο Σ.Α.Ο.Ο., στην οποία συμμετείχαν 38 ορειβάτες.
Η πορεία ξεκίνησε από το χωριό Κάψια στα 750 μέτρα και συνέχισε πάνω στις αρχαίες αρματοτροχιές. Οι αρματοτροχιές είναι τα ίχνη των τροχών των αρμάτων επάνω στο μαλακά πέτρωμα, τα οποία οριοθετούν και την πορεία του δρόμου. Φαίνεται καθαρά σε ένα σημείο η διακλάδωση του δρόμου καθώς ένα μέρος από τις αρματοτροχιές συνεχίζει ευθεία και ένα άλλο κατευθύνεται προς τα ανατολικά. Οι συγκεκριμένες αρματοτροχιές διακρίνονται σε μεγάλο μήκος και είναι άριστα διατηρημένες. Καλό θα ήταν, να γίνετγαι τακτικός καθαρισμός τους από τη γηγενή βλάστηση (σε συνεννόηση πάντα με την αρχαιολογική υπηρεσία). Η αρχαιολογική υπηρεσία οπωσδήποτε θα ενδιαφερόταν να σηματοδοτήσει τις αρματοτροχιές , αρκεί και οι τοπικοί φορείς να έκαναν και την ανάλογη κρούση.
Παρόμοιες αρματοτροχιές μπορεί να παρατηρήσει κανείς στην αρχαία Γόρτυνα της Αρκαδίας, αλλά και κοντά στην Τρίπολη, στην περιοχή του Αγ. Βλάσση.
Στη συνέχεια αφού περπατήσαμε σε ένα κομμάτι χωματόδρομου, πιάσαμε το ρέμα Σκαφίδες. Κατόπιν η πορεία έγινε ανηφορική μέσα σε λιβάδι και ακολούθως μέσα σε ελατοδάσος! Η χειμωνιάτικη φύση ήταν υπέροχη και η βόλτα μέσα στο αραιό ελατοδάσος ανεπανάληπτη. Στο μονοπάτι κυριαρχούσαν τα μανιτάρια διαφόρων αποχρώσεων και άγρια βλάστηση! Όσο ανεβαίναμε και πλησιάζαμε προς το διάσελο τόσο πιο εντυπωσιακή ήταν η θέα προς το χωριό Κάψια και τον Μαντινειακό κάμπο. Αφού φτάσαμε στο διάσελο ανάμεσα στον Αϊντίνη και στην Κουλουρδού, μια ομάδα κατηφόρισε προς το χωριό Ροεινό ενώ οι περισσότεροι ανέβηκαν στην κορυφή Κουλουρδού στα 1650 μέτρα.
Η διαδρομή προς την κορυφή ήταν σύντομη και βατή, ενώ από αυτήν φαίνονταν ο Αϊντίνης, η Επάνω Χρέπα, το Ροεινό, η Πιάνα, η Δαβιά η Τρίπολη κτλ. Ο θυελλώδης άνεμος μας ανάγκασε να μείνουμε λίγο στην κορυφή και να απαγκιάσουμε λίγο πιο κάτω, απολαμβάνοντας τις κορυφές του Αϊντίνη.
Έπειτα κατηφορίσαμε από ήπιο μονοπάτι προς το Ροεινό όπου και επισκεφτήκαμε την τοπική ταβέρνα.

X