Δελτίο τύπου Λάδωνας

TP150614-014920Την Κυριακή 14/06/2015, ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (ΣΑΟΟ) πραγματοποίησε μια μοναδική διάσχιση του φαραγγιού του ποταμού Λάδωνα, ανάμεσα στα χωριά Τουμπίτσι, Σπάθαρη και Δήμητρα Γορτυνίας.
Η ομάδα των 44 ορειβατών του Συλλόγου έζησε μια συναρπαστική ορειβατική εμπειρία στο πιο άγριο και απρόσιτο ίσως ποτάμιο σύστημα της Αρκαδίας.
Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία του χωριού Σπάθαρη (έξι χιλιόμετρα δυτικά των Τροπαίων, ένα έξοχο χωριό με παραδοσιακά σπίτια καταπληκτικό σχολείο, αξιόλογο λαογραφικό μουσείο, γραφικά καφενεδάκια και ταβέρνες), αφού προηγήθηκε συγκινητική υποδοχή από τους κατοίκους και την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, που για πρώτη φορά δέχθηκε συγκροτημένη ορειβατική ομάδα.
Στη συνέχεια μετά από 1 ½ ώρα κατάβασης σε δασικό χωματόδρομο και σχετικά βατό μονοπάτι μέσα σε ένα πυκνό δάσος πρίνου, αργιάς και δρυός, οι ορειβάτες μας έφτασαν στη δεξιά κοίτη του φουσκωμένου από τις πρόσφατες νεροποντές, ποταμού (θεού) Λάδωνα.
Το πέρασμα του ποταμού στο σημείο αυτό ήταν πραγματική περιπέτεια, τελικά όμως και οι 44 ορειβάτες, μεταξύ των οποίων και δέκα νέα παιδιά (αγόρια και κορίτσια), κατόρθωσαν να βρεθούν στην αριστερή όχθη, κάτω από τα θεόρατα βράχια της Μονής Κλειβωκάς.
Από εκεί με συνεχή πορεία τριών περίπου ωρών στην αριστερή όχθη του Λάδωνα, ανάμεσα σε πυκνές λόχμες παρόχθιας βλάστησης, πανέμορφο πλατανόδασος και βράχινους σχηματισμούς, φτάσαμε επιτέλους στο φοβερό πέτρινο δίτοξο γεφύρι της Δήμητρας.11403316_10206885292590228_5542294588208637857_n
Ένα μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρκαδίας, που ωστόσο χρειάζεται άμεσα εργασίες υποθεμελίωσης του νότιου βάθρου, για να μην επαναληφθεί η τραγωδία που όλοι βιώσαμε με την κατάρρευση του ηπειρώτικου γεφυριού της Πλάκας, το Φεβρουάριο του 2015.
Το μπάνιο στα δροσερά νερά των πολλαπλών λιμνών που σχηματίζει ο Λάδωνας ήταν η αποζημίωση των ορειβατών στην κούραση και τον μικρό καύσωνα που επικράτησε, τις μεσημεριανές ιδίως ώρες.
Από το γεφύρι της Δήμητρας, ένα όμορφο μονοπάτι και ένας υποτυπώδης δασικός χωματόδρομος, μας έφερε σε 45 περίπου λεπτά, στην πλατεία του παραδοσιακού χωριού Δήμητρα Γορτυνίας. Εκεί οι φιλόξενοι κάτοικοί του μας υποδέχθηκαν, χαρούμενοι και αυτοί για τη γεμάτη ζωντάνια συνάντησή μας. Το γλέντι που ακολούθησε με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, συμπλήρωσε τη φυσιολατρική πανδαισία που έζησαν οι Αρκάδες ορειβάτες . Ο ΣΑΟΟ ευχαριστεί τους κατοίκους των χωριών Σπάθαρη και Δήμητρας για τον αγώνα που δίνουν να συντηρήσουν τα μονοπάτια τους (χωρίς καμία ουσιώδη στήριξη από την πολιτεία) και την επιμονή τους να παραμείνουν στα χωριά τους και να αναδείξουν το παραδοσιακό τους χρώμα και την αυθεντική ομορφιά των τοπίων τους.
Εμείς από την πλευρά μας περπατώντας και διασχίζοντας διαδρομές βουνών και χαραδρών στα απομονωμένα αρκαδικά χωριά, προσφέρουμε χειροπιαστή ηθική και υλική στήριξη στους κατοίκους τους. Η συντήρηση και η ανάδειξη των μονοπατιών τους, ιδιαίτερα η δημιουργία ασφαλών και σηματοδοτημένων διαδρομών θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της ήπιας φυσιολατρικής περιήγησης.

TP150613-225500 TP150613-224658

X