Δε θα πεθάνουμε κουφάλα ασφαλιστή – 7 ΕΝΤΟΛEΣ ΓΙΑ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛEΣ ΣΚΑΡΦAΛΩΜΑ

DSC_1793Η αναρρίχηση, είναι επικίνδυνο σπορ. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κινδυνέψει πολύ, άλλοι –οι πιο άτυχοι ή απρόσεκτοι- που τραυματίστηκαν σοβαρά ή και σκοτώθηκαν. Πάντα μετά από ένα ατύχημα η αναρριχητική κοινότητα ψάχνει τα αίτια, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη του. Βέβαια. θα μου πείτε, εσείς κάνετε μόνο sport σκαρφάλωμα, τι θα μπορούσατε να πάθετε; Χμμ… αρκετά αν δεν προσέξετε.

Το sport σκαρφάλωμα σας δίνει μια απατηλή εντύπωση απόλυτης ασφάλειας, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Τα περισσότερα ατυχήματα εδώ δεν προήλθαν από αστοχία του ρελέ ή του εξοπλισμού. Προήλθαν εξαιτίας σφαλμάτων τα οποία έγιναν κατά το κατέβασμα «κουβά» από καλοασφαλισμένες σπορ διαδρομές και μάλιστα χαμηλής βαθμολογίας.
Ορισμένες φορές αναρωτιέμαι γιατί συμβαίνουν τέτοια τραγικά, ανόητα πράγματα σε έξυπνους ανθρώπους – ίσως είναι απλώς ότι, όταν είστε απόλυτα σίγουροι, αυξάνονται οι πιθανότητες λάθους. Αν είστε καινούργιος στο σπορ ή απλώς έχετε ανάγκη να θυμηθείτε κάποια πράγματα, ελπίζω να λάβετε σοβαρά τις παρακάτω εντολές ασφαλούς αναρρίχησης.

1. Αναζητήστε την κατάλληλη διδασκαλία πριν βγείτε στα βράχια. Μη θεωρήσετε ότι ο «έμπειρος» σχοινοσύντροφός σας θα γνωρίζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

2. Διαμορφώστε ένα πλάνο με το σχοινοσύντροφό σας πριν εγκαταλείψετε το έδαφος. Αν σκαρφαλώνετε επικεφαλής, τι θα κάνετε όταν φτάσετε πάνω; Θα περπατήσετε, θα κάνετε ραπέλ ή θα σας κατεβάσουν «κουβά»; Ακόμα κι αν ασφαλίζετε ή σκαρφαλώνετε top-rope, είναι βασικό το να γνωρίζετε αυτές τις λεπτομέρειες. Πολλά σφάλματα στην αναρρίχηση συμβαίνουν επειδή το «πλάνο» ήταν εξαρχής ασαφές.

3. Ενισχύετε το σύστημα και ποτέ μην εμπιστεύεστε τη ζωή σας σε μία ασφάλεια. Εισάγετε τον πλεονασμό στην αλυσίδα ασφάλειών σας, έτσι ώστε αν μία αστοχήσει, να σας σώσει μία άλλη. Για παράδειγμα, ποτέ μη σκαρφαλώνετε top-rope ή κατεβαίνετε «κουβά» από μία μόνο ασφάλεια (συμπεριλαμβανομένων των βυσμάτων). Να είστε πάντα σε δύο σημεία, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε καραμπίνερ. Στις αθλητικές διαδρομές κλιπάρετε στα σημεία του ρελέ χρησιμοποιώντας δύο σετάκια, όχι ένα. Εφαρμόστε τον πλεονασμό και στο έδαφος τσεκάροντας πάντα κι εσείς κι ο σχοινοσύντροφός σας τον κόμπο του σχοινιού, το κλείσιμο του μποντριέ και τη συσκευή ασφάλισης.

4. Κάνετε top-rope μέσα από τα δικά σας υλικά κι όχι μέσα από τα σημεία του ρελέ. Η τριβή του σχοινιού φθείρει τους κρίκους του ρελέ. Κάνετε χάρη σε όλους και παρατείνετε τη ζωή των ρελέ κάνοντας top-rope μέσα από δικά σας σετάκια ή, ακόμα καλύτερα, καραμπίνερ ασφαλείας σε ιμάντες. Ομοίως μπορείτε να προστατέψετε τόσο το ρελέ όσο και το σχοινί σας κάνοντας ραπέλ αντί να σας κατεβάζουν «κουβά».

5. Ελέγχετε το σύστημα πριν κρεμαστείτε για να κατεβείτε. Όταν σάς κατεβάζει «κουβά», ο σχοινοσύντροφός σας πρέπει να τεντώνει το σχοινί και να κρατά το βάρος σας στο σχοινί, προτού να ξεκλιπάρετε την αυτασφάλειά σας από το ρελέ. Αν κάνετε ραπέλ, κάνετε το ίδιο για τον εαυτό σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι είστε σωστά προσαρτημένοι στο σχοινί κι ότι αυτό είναι περασμένο σωστά από το ρελέ. Επίσης, εξετάζετε πάντα τους κρίκους του ρελέ: αν σας φαίνονται «κάπως», κρατήστε ένα back up στις άλλες ασφάλειες κατά την κατάβαση.

6. Επικοινωνείτε. Η αναρρίχηση είναι συνεργασία. Αν δεν μπορείτε να μιλάτε ή να φωνάζετε, τότε αναπτύξτε ένα σύστημα σιωπηλής επικοινωνίας, όπως τα απότομα τραβήγματα του σχοινιού, τα οποία στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα στο σχοινοσύντροφό σας. Για μια ακόμα φορά συμφωνήστε ως προς τον τρόπο επικοινωνίας προτού αφήσετε το έδαφος.

7. Αν δεν είστε σίγουροι, μην το κάνετε. Μην προσπαθείτε να περάσετε το σχοινί στο ρελέ και να κατεβείτε, αν δεν είστε 100% σίγουροι για το πώς να λυθείτε και να ξαναδεθείτε με ασφάλεια. Αν δεν είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να κάνετε ραπέλ με ασφάλεια, μην το κάνετε. Είναι προτιμότερο να ρίξετε τα μούτρα σας και να παραδεχτείτε ότι χρειάζεστε βοήθεια παρά να έχετε τη μοίρα των απρόσεκτων.

Πηγή : Περιοδικό Ανεβαίνοντας

X