Εθελοντισμός και Δίκτυο Μονοπατιών

Τα µονοπάτια χρησιµεύουν σε όσους κινούνται µέσα στο βουνό. Παλαιότερα τα περπατούσαν οι κάτοικοι των ορεινών οικισµών για να µετακινηθούν από το ένα χωριό στο άλλο. Σήµερα η αστικοποίηση έχει ερηµώσει την ύπαιθρο και συνεπώς και τα µονοπάτια. Η ανάδειξή τους, λοιπόν, επαφίεται στο µεράκι και την αγάπη οικολογικών οµάδων για το βουνό και για τη φύση. Η αγάπη αυτή µετουσιώνεται σε εθελοντική εργασία και έξοδα που απαιτούνται για την υλοποίηση αυτής της ιδέας.

Το δίκτυο µονοπατιών, όχι µόνο στο Μαίναλο αλλά και σε άλλους ορεινούς όγκους, καθιστά το βουνό προσιτό προς κάθε ενδιαφερόµενο και «διαφηµίζει» την ελληνική ύπαιθρο και έναν πιο φυσικό τρόπο ζωής και διασκέδασης.
Τα σηµατοδοτηµένα µονοπάτια αποτελούν πόλο έλξης ειδικά για ορειβάτες και πεζοπόρους διότι προσφέρουν ασφαλή διέλευση χωρίς τον κίνδυνο να χαθούν.
Οµάδες κυνηγών µπορούν επίσης να χρησιµοποιήσουν τα σηµατοδοτηµένα µονοπάτια εφόσον και αυτοί περνούν πολλές ώρες στο βουνό.

Επίσης δροµείς και ποδηλάτες βρίσκουν ελκυστικές τις διαδροµές µέσα στα βουνό όπου µπορούν να προπονηθούν ή να πραγµατοποιήσουν αγώνες (όπως ο Άθλος του Μαινάλου).

Ακόµη, κατά τους καλοκαιρινούς µήνες οµάδες πυρασφάλειας δύνανται να χρησιµοποιούν τα µονοπάτια για λόγους προφύλαξης τους δάσους και πρόληψης από ενδεχόµενες πυρκαγιές καθώς και για την καταστολή τυχόν πυρκαγιών.
Τέλος, η δηµιουργία εκτενούς δικτύου στο Μαινάλο καθιστά την ευρύτερη περιοχή κοιτίδα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.

Το δίκτυο µονοπατιών που έχει ξεκινήσει να αναδεικνύεται στο Μαίναλο δεν θα ήταν εφικτό να πραγµατοποιηθεί χωρίς τη συνδροµή των εθελοντών, κυρίως του ΣΑΟΟ. Ο εθελοντισµός είναι ακόµα και στις µέρες µας κάτι που δεν συγκινεί το ευρύτερο κοινό. Η ζωή µέσα σε αστικά κέντρα, η αδιαφορία απέναντι στην ανάγκη για προστασία της φύσης και κυρίως η διάβρωση του χαρακτήρα του ανθρώπου από το χρήµα, τις υπέρµετρες υλικές απολαύσεις και τον υπερκαταναλωτισµό έχουν καταστήσει τον εθελοντισµό έννοια για «γραφικούς».
Εθελοντισµός σηµαίνει οργανωµένη προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον χωρίς την απαίτηση ανταλλάγµατος. Οστόσο στην περίπτωση των εθελοντών για την ανάδειξη του δικτύου µονοπατιών τα ανταλλάγµατα δεν είναι και λίγα.

Καταρχήν, η σηµατοδότηση και ο καθαρισµός µονοπατιών είναι µια δραστηριότητα που σε φέρνει σε επαφή µε το φυσικό περιβάλλον.
∆εύτερον είναι µια ήπια διαδικασία σωµατικής άσκησης που δεν έχει µεγάλες απαιτήσεις φυσικής κατάστασης και ορειβατικού εξοπλισµού. Είναι ιδανική ευκαιρία για κάποιον πριν ξεκινήσει µεγάλες πεζοπορίες.

Το σηµαντικότερο, ωστόσο, είναι η ηθική επιβράβευση που παίρνεις όταν ξαναπερπατάς πάνω σε ένα σηµατοδοτηµένο µονοπάτι, που έχεις συµβάλλει κι εσύ στον καθαρισµό και την ανάδειξή του, και ξέρεις ότι έχεις βοηθήσει µε αυτόν τον τρόπο άλλους φυσιολάτρες που θέλουν να έρθουν σε επαφή µε το βουνό.

Νικός Μπίνος

X