Μεγάλη επιτυχία το διήμερο μνήμης και ιστορίας το Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το διήμερο μνήμης και ιστορίας Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Απριλίου 2018  με θέμα «Μαίναλον : Στα ίχνη των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (ΣΑΟΟ), τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), με τη συμμετοχή της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελοποννήσου (ΕΔΙΑΠ), της Χορωδίας «Ορφέας» Τρίπολης, υπό την αιγίδα του Δήμου Τρίπολης.

Το Σάββατο το απόγευμα έγινε επίσκεψη στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης, όπου υπάρχουν εγχάρακτα σημειώματα, επιγραφές και εικόνες από κρατούμενους της κατοχής. Στη συνέχεια μεταβήκαμε στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο όπου άρχισε η ημερίδα που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του ιστορικού Σπύρου Ασδραχά.

Μετά τους χαιρετισμούς του Ηλία Νικολακόπουλου, Προέδρου των ΑΣΚΙ, του Αθανάσιου Μπουζέτου , Προέδρου του ΣΑΟΟ, και του Ευάγγελου Μαντζουράνη, εκπροσώπου της ΕΔΙΑΠ, το λόγο πήρε ο ιστορικός Βαγγέλης Καραμανωλάκης, γραμματέας των ΑΣΚΙ, που μίλησε για τον Σπ. Ασδραχά. Στη συνέχεια ο Θ. Χωματάς, π.πρόεδρος του ΣΑΟΟ,

 

 

 

 

αναφέρθηκε στους αγώνες των κλεφτών στην Αρκαδία και στο Μαίναλο. Συγκινητική ήταν η ομιλία της Ελένης Πόταγα, γλύπτριας, αδερφής του Μάθιου Πόταγα, η οποία αναφέρθηκε στη θυσία του αδερφού της, τον οποίον εκτέλεσαν οι Γερμανοί στις 02.05.1941 έξω από τη Βυτίνα. Ο Κώστας Μπρούσαλης ,εκπαιδευτικός – συγγραφέας, μίλησε για τους αγώνες των ανταρτών του ΕΛΑΣ. Ο Κωστής Καρπόζηλος, διευθυντής των ΑΣΚΙ, τόνισε τη συμβολή των αρχείων και ιδιαίτερα των ΑΣΚΙ στην Ιστορία. Μαθητές από το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης, τραγούδησαν τρία κλέφτικα τραγούδια και η χορωδία  «Ορφέας» Τρίπολης, υπό τη διεύθυνση της Χριστίνας Αθανασοπούλου, ερμήνευσε τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου και του Μίκη Θεοδωράκη. Την εκδήλωση συντόνισε ο π. βουλευτής και μέλος του ΣΑΟΟ Κώστας Ζαχαριάς.

Την Κυριακή το πρωί 85 πεζοπόροι ξεκίνησαν από την Τρίπολη για τα Κανελλάκια, όπου έλαβε χώρα η νικηφόρα μάχη των ανταρτών κατά των Γερμανών στις 24 Ιούνη του 1944. Πριν τα Κανελλάκια, πραγματοποιήθηκε προσκύνημα στον τόπο θυσίας του Μάθιου Πόταγα, στη θέση γέφυρα Κουτρουμπή έξω από τη Βυτίνα. Εκεί μας περίμενε η Ελένη Πόταγα, με μέλη της οικογένειάς της. Συνεχίζοντας φτάσαμε στα Κανελλάκια και από εκεί ξεκίνησε η πορεία για το Λυμποβίσι.

Στο Λυμποβίσι επισκεφτήκαμε το σπίτι των Κολοκοτρωναίων και στη συνέχεια αναχωρήσαμε για το Χρυσοβίτσι και το Μουσείο Δασικής Ιστορίας.

Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι οι συνέργιες μεταξύ φορέων που έχουν τα ίδια ιδανικά και προσανατολισμό μπορούν να αποφέρουν μόνο θετικά αποτελέσματα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον εκπαιδευτικό Παναγιώτη Βέμμο, για τη βοήθειά του, τον Κώστα Μαρινάκο πρόεδρο των Ξενοδόχων Αρκαδίας και τους χορηγούς μας Άγγελο Δεληγιάννη, τα οινοποιεία Σπυρόπουλου και Καλόγρη και την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Μαίναλον για τη μπύρα Μαίναλο καθώς επίσης τον πρόεδρο της χορωδίας «Ορφέας Τρίπολης» Δημήτρη Φωτόπουλο.

X