Με επιτυχία η Εκδρομή του ΣΑΟΟ στη γειτονική FYROM

Άλλη μια πολυήμερη εξόρμηση του ΣΑΟΟ στο εξωτερικό ολοκληρώθηκε με επιτυχία, τόσο στον οργανωτικό όσο και στον ορειβατικό – πεζοπορικό τομέα.
Αυτή τη φορά επισκεφτήκαμε τη γειτονική ΠΓΔΜ από τις 3 έως τις 8 Ιουλίου, 48 ορειβάτες.
Η αναχώρηση έγινε νωρίς το πρωί της Τρίτης, 3 Ιουλίου από την Τρίπολη και μετά την επιβίβαση στο λεωφορείο συνορειβατών από το Άργος την Κόρινθο, το Ρίο και τα Γιάννενα, φτάσαμε αργά το απόγευμα στην όμορφη πόλη της Στρούγκας, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της λίμνης της Οχρίδας, την οποία διασχίζει ο ποταμός Μαύρος Ντρίν και η οποία είναι γνωστή διότι εκεί πραγματοποιείταιη μεγαλύτερη ετήσια σύναξη ποιητών παγκοσμίως, ήδη από το 1966!
Το πρωινό της Τετάρτης 4 Ιουλίου περιλάμβανε επίσκεψη – ξενάγηση στη γειτονική Οχρίδα, την πόλη με τις 365 εκκλησίες και άλλα πολυάριθμα μνημεία από διάφορες περιόδους της ιστορίας της, χαρακτηρισμένη από την Unesco ως πόλη μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Μετά την περιήγηση στα λιθόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης, ακολούθησε κρουαζιέρα στα πεντακάθαρα νερά της λίμνης, από όπου ξεκίνησαν οι Κύριλλος και Μεθόδιος για να διδάξουν στους Σλάβους τον Χριστιανισμό.
Εδώ, μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο, βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Ντρίν. Η βαρκάδα με κουπί στις πηγές αυτές αποτελεί αξέχαστη εμπειρία.
Η Τετάρτη 4 Ιουλίου ήταν αφιερωμένη σε καθαρά ορειβατικό πρόγραμμα. Από το χιονοδρομικό κέντρο του Μαύροβο, δίπλα στην ομώνυμη τεχνητή λίμνη, έγινε ανάβαση με lift στα 1680 μέτρα για να κερδίσουμε λίγο χρόνο, και από εκεί φτάσαμε στην κορυφή Medenica (2163 μέτρα) έπειτα στο χωριό Galicnik (ευχάριστη έκπληξη τα κεράσματα με ρακί και φρούτα από οικογένεια παραθεριστών στις παρυφές του χωριού) και καταλήξαμε στο Janche.
Έτσι πραγματοποιήθηκε η διάσχιση του όρους Βistra. Όσοι δεν περπάτησαν κατέληξαν στη μονή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (Bigorski), που ιδρύθηκε το 1020, με το φημισμένο τέμπλο της. Η κουβέντα με τον ελληνομαθή Ηγούμενο Παρθένιο , ήταν εξαιρετικά φιλική και διαφωτιστική. Επιστρέψαμε έπειτα στη Στρούγκα μέσα από το σπάνιας ομορφιάς φαράγγι του ποταμού Καφίκα.

 

 

Την Παρασκευή 6 Ιουλίου το πρωί φτάσαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ηράκλειας που ίδρυσε ο Φίλιππος ο Β’ τον 4ο αιώνα πΧ και που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα νότιας της πόλης του Μοναστηρίου (Μπίτολα).
Στις 5 μ.μ. έγινε έναρξη της ανάβασης στο καταφύγιο Golemo Ezero από το χωριό Nize Pole. Μετά από 3 ώρες πορείας φτάσαμε στο καταφύγιο δίπλα από την αλπική λίμνη (2218 μέτρα).
Το Σάββατο 7 Ιουλίου έγινε ανάβαση στην κορυφή Pelister στα 2601 μέτρα και κατάβαση μέχρι το Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου του Πέλιστερ. Η διαδρομή από μονοπάτι χαραγμένο σε βράχους αρχικά, συνεχίζεται μέσα στο εντυπωσιακό δάσος με τα πάρκα της ενδημικής ποικιλίας Molika.
Μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Το βράδυ, απολαύσαμε δείπνο στο Μοναστήρι ύπο τους ήχους τοπικής ορχήστρας, και με αυτό τον τρόπο έκλεισε και αυτη εξόρμηση.Την Κυριακή 8 Ιουλίου στις 21.00 φτάσαμε στην Τρίπολη μετά από τις απαραίτητες στάσεις στο δρόμο της επιστροφής.

X