Ο ρόλος του δεύτερου – ο σωστός τρόπος για να καθοδηγήσετε τον επικεφαλής

Η τελευταία πλακέτα βρίσκεται 3 μέτρα πιο κάτω! Ο επικεφαλής διστάζει, τα χέρια του αρχίζουν να ιδρώνουν και οι παλμοί του να ανεβαίνουν. Ο ασφαλιστής, με καλή διάθεση φωνάζει «Πάμε! Μπορείς να το κάνεις!». Δώστου! Οι προτροπές αυτές μπορούν να φανούν χρήσιμες;

Ίσως όχι γιατί αν ο επικεφαλής είναι έτοιμος να πέσει οι παροτρύνσεις αυτές δεν περιέχουν κανέναν ουσιαστικό περιεχόμενο. Απεναντίας μπορεί να μπει σε περιπέτειες που να αφορούν την ασφάλειά του εξαιτίας της προτροπής σας. Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξουμε τον σχοινοσυντρόφο μας;

Πριν ξεκινήσει να σκαρφαλώνει ο επικεφαλής μπορούμε να τον βοηθήσουμε να έχει λιγότερο άγχος ακολουθώντας τα εξής χρήσιμα βήματα:

1) Θεωρητικά και πρακτικά να επιβεβαιώσουμε ότι τα μπωντριέ και των δύο είναι σωστά δεμένα και οι κόμποι επίσης: (Μην υποτιμάτε τη συμβουλή αυτή έχει συμβεί πολλές φορές το αντίθετο!!!)
2) Δείξτε στον επικεφαλής ότι ξέρετε να ασφαλίζετε σωστά, με προσοχή! Δεν περιμένετε απλώς να τελειώσει το σκαρφάλωμά του για να σκαρφαλώσετε μετά εσείς (Αυτή η εγωιστική αντιμετώπιση παρατηρείται συχνά!!).
3) Ρωτήστε τον επικεφαλής πως κλιπάρει συνήθως! Με συνεχόμενη κίνηση ή με σειρά από μικρότερες κινήσεις; Αυτό βοηθάει στο να του δώσετε αρκετά λάσκα όταν αυτός τα χρειάζεται. Αυτό θα βοηθήσει και τον ίδιο να κλιπάρει με περισσότερη σιγουριά και λιγότερο άγχος. (Δεν είναι λίγες οι φορές που ο επικεφαλής βρίζει τον ξεχασμένο ασφαλιστή που αντί να του δώσει σχοινί τον τραβάει προς τα κάτω).
4) Να παρακολουθείτε αν κλιπάρει σωστά το σχοινί του ο επικεφαλής. Όταν οι ασφάλειες είναι κοντινές ο επικεφαλής μπορεί να τραβήξει το σχοινί που βρίσκεται κάτω από την ασφάλειά του, κάνοντας back κλιπ να βάλει δηλαδή το σχοινί ανάποδα πίσω από το σετάκι.
5) Κοιτάτε συνεχώς το σχοινί του και να μην ξεχνάτε να τον προειδοποιήσετε όταν το σχοινί μπλέκεται στα πόδια του το οποίο μπορεί να τον οδηγήσει σε πολύ άσχημη πτώση.
6) Βοηθάει πολύ να συζητάτε για τη διαδρομή όταν είτε ακόμα κάτω και να βρίσκετε που είναι τα δύσκολα κλιπαρίσματα ή κινήσεις. Έτσι θα είσαι σε ετοιμότητα για να τον ασφαλίζετε αποτελεσματικά.

ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Μπορείτε επίσης να μειώσετε τον φόβο του επικεφαλής την ώρα που σκαρφαλώνει. Από τη στιγμή που έχετε μιλήσει μαζί του για τη διαδρομή θα γνωρίζετε πότε θα πανικοβληθεί (η στιγμή που θα αρχίσει να μιλάει μόνος του, να βρίζει ή να τρέμει ότι θα πέσει).
Σ’ αυτή τη περίπτωση βοηθήστε τον να συγκεντρωθεί στο σκαρφάλωμα. Μη του φωνάζετε πάμε, πάμε! Αντίθετα πείτε του, χαλάρωσε πάρε βαθιές ανάσες κ.λ.π. Αυτό θα τον βοηθήσει να επανέλθει και να συνεχίσει να σκαρφαλώνει.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΕΥΕΙ.
Όταν ασφαλίζεται τον σχοινοσυντρόφο σας έχετε αναλάβει πολύ μεγάλη ευθύνη. Δεν είναι η ώρα να μιλάτε για τις δικές σας επιτυχίες ή να κουτσομπολεύετε τον κόσμο για τις δικές του αποτυχίες. Πρέπει να ΔΙΝΕΤΕ ΟΛΗ ΣΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΤΟ ΔΕΙΧΝΕΤΕ!
Το να κρατήσει κάποιος μια πτώση δεν είναι κάτι εύκολο! Μην το κάνετε πιο δύσκολο ασφαλίζοντας με αδιαφορία..

ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΑΣ!
Συνήθως υπάρχουν γύρω σας άλλοι αναρριχητές που κάνουν φασαρία και μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή του επικεφαλής. ΜΗΝ μπείτε στον κόπο να προσπαθήσετε να τους ησυχάσετε αλλά δώστε όλη σας τη προσοχή στον επικεφαλής, γιατί αυτός την χρειάζεται!

πηγή: anevainontas.gr

X