Το Savoir Vivre στο βουνό

Savoir vivre… και στο βουνό!

Όταν επιλέγουμε μια συλλογική δραστηριότητα, πρέπει να ακολουθούμε κάποιους κανόνες καλής συμπεριφοράς που θα διευκολύνουν και τη δική μας ζωή και των γύρω μας.
Ξεκινάμε λοιπόν…
1. Σεβαστείτε τις ώρες αναχώρησης του λεωφορείου, τη διάρκεια μιας στάσης για καφέ ή για φαγητό. Δεν ισχύει ορειβατικό τέταρτο. Δεν είναι σωστό να υποχρεώνετε 50 άτομα να σας περιμένουν στο λεωφορείο ενώ εσείς παζαρεύετε ένα τασάκι- σουβενίρ ή περιμένετε στην ταβέρνα να βγει το γκιούλμπαστι που θέλει κι οχτώ ώρες να γίνει!!

2. Αξιολογείστε τις δυνάμεις σας, τις αντοχές και τη διάθεσή σας πριν να ξεκινήσετε μια μεγάλη πορεία. Δεν είναι καθόλου συνετό να ψάχνετε κάποιον να κουβαλήσει εσάς ή το σακίδιο ή και τους δυο μαζί, επειδή ποτέ δε φανταστήκατε ότι 8 ώρες περπάτημα στο βουνό ίσως είναι πιο δύσκολες από 8 ώρες shopping. Εννοείται ότι αν σκοπεύετε να κάνετε ορειβασία το πρωί, δεν ενδείκνυται να ξενυχτήσετε και να πιείτε μέχρι τελικής πτώσεως την προηγουμένη.

3. Αν, παρ’ όλα αυτά, αψηφήσετε το άρθρο 2 και τα βρείτε σκούρα, μην αρχίζετε να γκρινιάζετε και να οδύρεστε σ’ όποιον βρεθεί μπροστά σας. Θυμηθείτε ότι για τους άλλους είναι μια ευχάριστη εμπειρία η ορειβασία και δε δικαιούστε να τους τη χαλάσετε, οπότε καμωθείτε και συνεχίστε να περπατάτε αδιαμαρτύρητα.

4. Η ορειβασία είναι άθλημα, όπως το μπάσκετ, το αερόμπικ και πολλά άλλα. Εφόσον δεν πηγαίνετε στο γυμναστήριο με γοβάκι ή μεταξωτό πουκάμισο, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι μπορείτε να επιβιώσετε με δύσκολες καιρικές συνθήκες στο βουνό φορώντας μοκασίνια, παντελόνι από viscose και μπουφανάκι jean ; Είναι σαν να πηγαίνετε στο γήπεδο με γραβάτα και σκαρπίνι.

5. Δεν είναι καθόλου chic να γκρινιάζετε για το φαγητό ή διότι το δωμάτιο δεν έχει air condition ή διότι το δάσος είναι γεμάτο κουνούπια. Θυμηθείτε ότι δε βρίσκεστε για τριήμερο σε ξενοδοχείο spa στο Aspen και ότι οι αρχηγοί της εκδρομής προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο αλλά δεν είναι και μάγοι.

6. Οι σοφοί μας πρόγονοι είχαν πει ότι όταν είναι παρών ο αρχηγός, όλοι οι υπόλοιποι καμώνονται. Μη βομβαρδίζετε τους αρχηγούς με κάθε καταπληκτική (;;;)ιδέα για τροποποίηση του προγράμματος, που σας έρχεται στο μυαλό, μην τους αμφισβητείτε και μην τους απασχολείτε για ασήμαντα πράγματα. (Όχι, το αν στην ταβέρνα θα έχει ψητά της σχάρας δεν είναι σημαντικό θέμα!).

7. Ανεξάρτητα από το αν έχετε ορειβατική εμπειρία ή όχι, δεν πρέπει ποτέ να λειτουργείτε αυτόνομα, να ακολουθείτε ένα διαφορετικό μονοπάτι από την ομάδα, να απομακρύνεστε χωρίς να έχετε ενημερώσει τους αρχηγούς. Δε λυπάστε όλους τους ταλαιπωρημένους ορειβάτες, τους άντρες της ΕΜΑΚ αλλά και τα λυκόσκυλα που θα σας ψάχνουν αν σας συμβεί οτιδήποτε ;

8.Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι κάθε εξόρμηση στη φύση είναι μια μοναδική και πολύτιμη εμπειρία και είναι στο χέρι μας να διευκολύνουμε και τη δική μας ζωή αλλά και των άλλων.

Κείμενο: Άννα Κούκλη

X