Aδράξτε τη μέρα..πεζοπορώντας στο Δάρα!!!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

δαραΤο Φθινόπωρο είναι από τις εποχές που ενδείκνυται για εναλλακτικά διαλείμματα είτε αυτά αποτελούν γνωριμία με άγνωστες βουνοκορφές και φαράγγια είτε πολιτιστική αναψυχή. Με αφετηρία την κοινότητα Λυκούριας πεζοπορούμε προς το Δάρα επιχειρώντας ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς πέρασμα από την Αχαΐα στην Αρκαδία.
Ακολουθούμε το σηματοδοτημένο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 και αφομοιώνουμε εικόνες εναλλαγής της φύσης, αφουγκραζόμαστε τους ήχους του νερού των πηγών του Λάδωνα ενώ τα μελωδικά κελαηδίσματα των πουλιών δίνουν ιδανικό ρυθμό για περπάτημα.
Σχεδόν 5 ώρες διαδρομής και η κούραση ξεχνιέται, όταν μετά την τελευταία ανηφοριά αποκαλύπτεται μπροστά μας ο προορισμός … το Δάρα Ορεινής Αρκαδίας. Σαν παιδική ιχνογραφία το χωριό από ψηλά ..με τα πέτρινα αρχοντικά, τις εκκλησιές, τις περίτεχνες βρύσες, τους πολύχρωμους κήπους του.
Προχωρώντας προς το κέντρο του χωριού ανακαλύπτουμε έναν παραδοσιακό ξενώνα το Αρχοντικό Κορδοπάτη, όπου αποτέλεσε και την πρώτη μας ανάπαυλα…Τσιπουράκι, τοπικά χειροποίητα φιλέματα, γλυκές κουβέντες, γέλια..μας επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα της αρκαδικής υπαίθρου και των ανθρώπων της. Πληροφορηθήκαμε ότι η συγκεκριμένη διαδρομή πεζοπορείται όλες τις εποχές και μάλιστα από εκατοντάδες φίλους του βουνού τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Στο τέλος της επίσκεψης μας περίμενε μια έκπληξη..Η μέρα μας θα συμπληρωνόταν και από μια πολιτιστική νότα, αφού οι υπεύθυνοι του ξενώνα θα μας ξεναγούσαν δωρεάν στο νεοσύστατο Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας.
Γεμάτοι περιέργεια ακολουθήσαμε..
Σύγχρονο, με σεβασμό προς όλες τις κοινωνικές ομάδες το Μ.Λ.Π.Δ.Α εκθέτει ξυλόγλυπτα αντικείμενα από τη Μόνιμη Συλλογή του «Ιωάννη Μπακόπουλου». 10255202_276271092575309_6475570156680412453_n
Στοχεύει στη συλλογή, συντήρηση και προβολή του υλικού & άυλου πολιτιστικού πλούτου της περιοχής, με αντικείμενα που πρεσβεύουν και αποτελούν μαρτυρίες για την ανθρώπινη δραστηριότητα του τόπου.
Η δύσκολη ώρα της επιστροφής παραμόνευε ..και αφήσαμε το Δάρα μόνο με την υπόσχεση να επιστρέψουμε..!!

Αντωνία Κορδοπάτη
Φιλόλογος
Λάτρης της ελληνικής υπαίθρου

Αρχοντικό Κορδοπάτη
Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας

Προυπόθεση συμμετοχής λόγω covid

Λόγω της πανδημίας του Covid19 για την συμμετοχή στις εξορμήσεις με λεωφορείο θα ισχύουν τα εξής:

Για τους ενήλικες:
1. Πιστοποιητικό εμβολιασμού με εμβολιασμό της δεύτερης δόσης τουλάχιστον δεκατέσσερις (14) ημέρες πριν.
2. Πιστοποιητικό νόσησης
3. Αρνητικό Rapid test τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών.
4. Αρνητικό Μοριακό τεστ τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών.

 

Αρνητικά Self – Test δεν γίνονται δεκτά.

Για τους έφηβους:
1. Οι έφηβοι 12 έως 17 ετών μπορούν να επιδείξουν αρνητικό Self – test, αρνητικό Rapid test τελευταίων 48 ωρών ή αρνητικό μοριακό τεστ τελευταίων 72 ωρών.

Για τα παιδιά:
1. Τα παιδιά έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική εντός του λεωφορείου.
Σε περίπτωση που οι επιβάτες δεν διαθέτουν τα παραπάνω πιστοποιητικά δεν θα μπορούν να συμμετέχουν.

X