Μια ξεχωριστή εξόρμηση πραγματοποίησε ο ΣΑΟΟ την Κυριακή 13.10.13, στη Μεσσηνία!

Μια ξεχωριστή εξόρμηση πραγματοποίησε ο ΣΑΟΟ την Κυριακή 13.10.13, στη Μεσσηνία!
100 πεζοπόροι – ορειβάτες, επιβιβάστηκαν το πρωί σε δύο λεωφορεία με κατεύθυνση, αρχικώς την Παλαιά Μονή Βουλκάνου, στα όρια της Ιθώμης – και στη συνέχεια στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης με κατάληξη το χωριό Χαραυγή και τους εξαιρετικής ομορφιάς παρακείμενους καταρράκτες και λίμνες.
Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τη Νέα Μονή Βουλκάνου. Μέσα από ομαλό χωματόδρομο περάσαμε από την περιοχή των πρόσφατα αναστηλωμένων αρχαίων ναών της Αρτέμιδος και της Ειλειθυίας (θεά της γονιμότητας και του τοκετού), για να φτάσουμε στην αρχαία Ακρόπολη – και αμέσως μετά στη Μονή! Από εκεί η θέα προς την Αρχαία Μεσσήνη και το υπόλοιπο μεσσηνιακό πεδίο ήταν εκπληκτική, βοηθούσης και της ευδίας.
Η Μονή είναι χτισμένη σε υψόμετρο 802 μέτρων, πιθανόν το 725 μΧ, και εγκαταλείφτηκε από τους μοναχούς της τον 16ου αιώνα.
Ακολούθησε η κάθοδος από κατηφορικό αλλά καλά διανοιγμένο μονοπάτι προς το χωριό Μαυρομάτι. Εκεί είχαν έρθει ήδη φίλοι από Τρίπολη, Σπάρτη και Καλαμάτα με ίδια μέσα. Στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου μας περίμενε ο βασικός συνεργάτης του ανασκαφέα και αναστηλωτή της αρχαίας Μεσσήνης, καθηγητή Πέτρου Θέμελη, Κλεάνθης Σιδηρόπουλος. Ο κος Σιδηρόπουλος εργάζεται ανελλιπώς στο χώρο από το 1988 και ήταν παρών σε όλα τα στάδια της ανάδειξής του. Αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε ότι την ωραιότατη ξενάγησή του στο αρχαίο θέατρο, στην αγορά, στους ναούς και στο Γυμνάσιο της Μεσσήνης παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρων οι νεότατοι φίλοι μας, μαθητές Δημοτικού.
Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε καλύτερη εισαγωγική διδασκαλία για τις αρχαιότητες από την δίωρη παρουσίαση του κυρίου Σιδηρόπουλου.
Μετά από μια σύντομη επίσκεψη στο μικρό αλλά ενδιαφέρων Μουσείο της Μεσσήνης ξεκινήσαμε για την Χαραυγή Μεσσηνίας και το Πολυλίμνιο. Έπειτα από ημίωρη πορεία, περπατώντας αρχικά μέσα σε ελαιώνα και κατόπιν σε καταπράσινο φαράγγι με πλατάνια και αλλεπάλληλες μικρές λίμνες και καταρράκτες, φτάσαμε στην «Λίμνη του Καδή», όπου κάποιοι συνορειβάτες δροσίστηκαν στα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά της. Ορισμένοι άλλοι επιχείρησαν επιτυχώς ανάβαση στην τελευταία λίμνη, την «Μαυρολίμνα», όπου ήρθαν σε επαφή με ένα πιο άγριο τοπίο. Μετά από σύντομη στάση για καφέ στη Χαραυγή, όλοι μαζί επιβιβαστήκαμε στα λεωφορεία και κατά τις 20.30 αφιχθήκαμε στην Τρίπολη!
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον καθηγητή Π. Θέμελη και τον αρχαιολόγο Κ. Σιδηρόπουλο για την συμβολή τους στην επιτυχή έκβαση της εξόρμησης. Επίσης τους μικρούς μας φίλους που ακολούθησαν όλο το πρόγραμμα με καλή διάθεση και υπομονή!
Επόμενη εξόρμηση του συλλόγου μας την 27η Οκτωβρίου από τη βυζαντινή καστροπολιτεία του Μουχλίου και, μέσα από τα περάσματα του Παρθενίου Όρους, στον Αχλαδόκαμπο.

 

 

 

 

 

 

 

 

X