Ο ΣΑΟΟ στον πανέμορφο Φθινοπωρινό Πάρνωνα

PNS1Μια υπέροχη φθινοπωρινή διαδρομή απήλαυσαν οι πεζοπόροι του ΣΑΟΟ την περασμένη Κυριακή 16/11/2014. Πάνω από 60 μέλη και φίλου του συλλόγου ξεκίνησαν την πορεία από το Δραγούνι και μέσα από ένα πανέμορφο τοπίο κατάστικτο με όλα τα χρώματα της παλέτας του «ζωγράφου» που λέγεται φύση και θέα προς τα Καστριτοχώρια, την Ωριά, τη Νέα Χώρα την χαράδρα του Τάνου τη Μονή Μαλεβής και τον Αργολικό Κόλπο, έφτασαν ως το ναό του Προφήτη Ηλία. Μετά από μια ολιγόλεπτη στάση βάδισαν σε δασικό δρόμο ώς το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου γεύθηκαν τα κεράσματα που τους περίμεναν. Κάστανα, μηλόπιτες, καρύδια και φυσικά το πατροπαράδοτο τσίπουρο κέρασαν οι συνορειβάτες οι οποίοι ήδη είχαν φτάσει εκεί, από συντομότερη διαδρομή. Οι καστανιές και οι δρυς που είχαν ρίξει τα φύλλα τους μας άφησαν να περπατούμε σε ένα χρυσαφένιο χαλί!pns6
Οι γαύροι με το ιδιαίτερο πράσινο χρώμα τους οι αποικίες των μανιταριών, τα κυνόροδα και πολλά άλλα δένδρα και θάμνοι που στόλιζαν τον Πάρνωνα έδινα μια παραμυθένια χροιά στην πορεία. Μια ομάδα από 20 ορειβάτες ξέκοψε από το μονοπάτι και μπήκε σε πυκνό μεικτό δάσος δρυός και καστανιάς. Οι αρχηγοί, Πέτρος και Βούλα, έχοντας γνώση του πεδίου, μας οδήγησαν μέσα από ρυάκια, γέφυρες, μυλαύλακα στη γνωστή υδατοδεξαμενή με ασφάλεια και από εκεί ως το ναό της Παναγίας στην είσοδο του παραδοσιακού οικισμού Καρυές (ή Αράχωβα). Η θέα των ύπεραιωνόβιων πλατάνων, με τις τεράστιες κοιλότητες, στον περίβολο του ναού της Παναγίας, ο οποίος έχει κτιστεί πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αρτέμιδος, ήταν εντυπωσιακή.
Ακολούθησε η παραδοσιακή γευσιγνωσία σε ταβέρνες και καφενεία της όμορφης Καρυάς.

bookΕν τω μεταξύ πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10/11, στα εντευκτήρια του συλλόγου, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου των Γ. Κολέμπα και Γ. Μπίλλα με τίτλο : «Ο Ανθρωπολογικός Τύπος της Αποανάπτυξης – Τοπικοποίησης» από τους συγγραφείς του, σε συνεργασία του ΣΑΟΟ, των Εκδόσεων των Συναδέλφων και του Βιβλιοπωλείου «Ώρα». Οι συγγραφείς ανέπτυξαν την πρότασή τους για ένα κοινωνικό – οικονομικό μοντέλο που μπορεί να βγάλει τις κοινωνίες μας από τα αδιέξοδά τους. Ακολούθησε περιεκτική συζήτηση από την οποία εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα.

 

pns13 pns12 pns11 pns7 pns8 pns9 pns10 pns5 pns4 pns3 pns2

X