Σάπια βύσματα της Rockland στη Κάλυμνο!!

Με μια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα climbkalymnos.com, οι υπεύθυνοι (;) για την ασφάλεια στα πεδία της Καλύμνου, μας ενημερώνουν ότι πολλές διαδρομές που έχουν εξοπλιστεί με βύσματα Rockland, έχουν πρόβλημα ασφάλειας.
Θυμίζουμε το σάλο που είχε ξεσηκωθεί με την ανακάλυψη σάπιων βυσμάτων της Rockland σε αρκετά πεδία πριν μερικούς μήνες.
Εμείς μεταφέρουμε την ανακοίνωση της ιστοσελίδας και το κατάλογο των «ύποπτων» διαδρομών που έχει αναρτηθεί, αλλά αναρωτιόμαστε για τα εξής: από τη στιγμή που το βύσμα έχει πρόβλημα, τι νόημα έχει η επισήμανση ότι είναι καλή η πλακέτα;
Από τη στιγμή που η Κάλυμνος είναι δίπλα στη θάλασσα, είναι παγκόσμιο σημείο αναφοράς και δραστηριοποιούνται στην ασφάλιση των πεδίων ο Δήμος και επαγγελματίες αναρριχητές, με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας; Πληρούσε τις ανάλογες προδιαγραφές;
Και το σημαντικότερο: οι έλληνες αναρριχητές δεν αξίζουν ένα δελτίο τύπου; Καμιά ενημέρωση δεν ήρθε στο περιοδικό μας μέχρι τώρα και φανταζόμαστε σε κανένα άλλο έντυπο ή ιστοσελίδα, ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και μήνες και η ανακοίνωση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα από χθες!!! Εκτός κι αν όλοι οι αναρριχητές μπαίνουν αποδεδειγμένα στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Αναρριχητές προσοχή! Προβληματικές ασφάλειες και διαδρομές!!

Προς όλους τους αναρριχητές: παρακαλούμε να διαβάσετε ολόκληρο το μήνυμα για τον κατάλογο των διαδρομών με ενδεχομένως κακή ασφάλιση. Μια παρτίδα των ελαττωματικών βυσμάτων που πωλήθηκαν μεταξύ Ιουνίου 2010 – Ιανουαρίου 2011 από τον κατασκευαστή Rockland έχει ανακληθεί, αλλά δυστυχώς κατά τη στιγμή της ανάκλησης αρκετά από αυτά τα βύσματα είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί για να εξοπλίσουν τις νέες διαδρομές στην Κάλυμνο. Παρακαλούμε σημειώστε ότι οι διαδρομές με δυνητικά ελαττωματική ασφάλιση είναι πρόσφατες, έτσι δεν είναι στις σελίδες του νέου οδηγού. Όταν μάθαμε για τα προβληματικά βύσματα ήρθαμε σε επαφή με όλους τους αναρριχητές (που γνωρίζουμε) και που εξόπλισαν διαδρομές κατά το παρελθόν έτος για να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τα άτομα που χρησημοποίησαν Rockland, αλλά δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε όλες τις διαδρομές ακόμα.

Παρακάτω είναι μια λίστα με διαδρομές στις οποίες υπάρχει πιθανότητα να έχουν χρησιμοποιηθεί ελαττωματικά βύσματα Rockland. Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις διαδρομές είναι ασφαλείς, αλλά μέχρι να είμαστε σε θέση να ελέγξουμε ή και να αντικαταστήσουμε όλα τα προβληματικά βύσματα συνιστούμε να μην τις σκαρφαλώνετε. Θα ενημερώνουμε τον κατάλογο ανάλογα με τις ανάγκες, γι ‘αυτό παρακαλούμε να τον επισκέπτεστε.
Παρακαλούμε σημειώστε ότι οι πλακέτες της Rockland είναι ασφαλείς. Το πρόβλημα είναι με τα βύσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι πλακέτες άλλων εταιρειών υπάρχουν σε συνδυασμό με βύσματα Rockland (2010-11) ή αντίστροφα.

Ζητούμε συγγνώμη από τους αναρριχητές που άνοιξαν διαδρομές για τη προσωρινή είσοδο των διαδρομών τους στη “μαύρη λίστα”. Αυτό δεν έχει να κάνει με την ομορφιά της διαδρομής ή την ικανότητά τους στον εξοπλισμό της, αλλά αυστηρά με την κακή ποιότητα των βυσμάτων. Υπάρχουν πολλές άλλες διαδρομές για να αναρριχηθεί κάποιος στην Κάλυμνο, εν τω μεταξύ όμως η ασφάλεια πρέπει πάντα, να έρχονται πρώτη.

Διαδρομές

SECTOR STYX
Circus 7a+, 17 bolts, 35 m,
Ingo 6b, 14 bolts, 25 m
No Exit 6a+, 15 bolts, 45 m
Metro 6a+, 17 bolts, 47 m

SECTOR GREAT CANYON (new sector between Arhi Right and Sea Breeze Left)
Melomakaronas 6c 35 m
Mystic Land 7a 35 m
Plastic Surgery Disaster 7b 32 m
Art in the Air, 7a 34 m
Vromikos 6c, 33 m
Boulderhoelle 6b+, 33 m
Xazouli 6b, 32 m
Xazouli Ext 6c, 38 m
Me Ponaï 6c, 32 m,
Rock Out 6c, 20 m
Loubis’s Angels 6b
Brave a New World 5c+, 16 QD
Divine Comedie 7a,
Sex Pistols 7a
Tzatziki kai Sokolate 7b
Beta Lambda 7b+

SECTOR GREY ZONE (left of Pocket Wall)
Fasolada 6a slab
In Dubio 6a
Falakro 5b+
Saphirniac 6c 38 m
Utopia 6a, 20 m.
Utopia Ext 6c, 36 m

SECTOR ARGINONTA
Bolt-Obsession 4c
BB 5a, 20 m
Takis rare 4a
No Blabla Do It 4b
Mammut Step 4c
Kolhinet Kafhouille 7a Extension of Avri

SECTOR BIG SHADOW
Ratten 7a, 10 bolts, 20 m
Metralos 6a+, 12 bolts, 30 m
Cacou 6a+, 10 bolts, 25 m
Vicking 6a, 12 bolts, 25 m
Directos 6b, 13 bolts, 30 m
Grim 6b, 13 bolts, 30 m
Grim Ext 6c+, 20 bolts, 50 m
Cosi 7a+, 15 bolts, 30 m
Taupe the Rop, 7b, 13 bolts, 28 m

SECTOR NORTH CAPE
Reize 7a, 14 bolts, 25 m
Leone 6a+, 14 bolts, 30 m

Πηγή: anevenontas.gr

X