Σπόροι της Ζωής

Όταν η Αλίκη έριξε την ιδέα να διοργανώσουμε ένα διήμερο στην Τρίπολη με κεντρική ιδέα την ανεκτίμητη αξία, τόσο από διατροφική όσο και από πολιτιστική άποψη, των παραδοσιακών σπόρων, κανείς δεν πίστευε ότι μια τέτοια διοργάνωση θα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία.

Το διήμερο 19-20 Μαΐου 2012 η συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση που συνδιοργανώσαμε- η ισχύς εν τη ενώσει- με τους Βιοκαλλιεργητές της Αρκαδίας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου και τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Υπολογίζουμε ότι πάνω από 400 άτομα συμμετείχαν ενεργά στα πολλά και διαφορετικά δρώμενα .

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του ΣΑΟΟ Νίκος Δέδες, ο οποίος καλωσόρισε τους ομιλητές και τους παρευρισκομένους.

Από τους ομιλητές πρώτος ξεκίνησε ο Κωνσταντινος Μαντάς από τη γειτονική Ηλεία. Ο κύριος Μαντάς, εκπρόσωπος της εναλλακτικής κοινότητας Πελίτι , που εδρεύει στο Παρανέστι της Δράμας, μας μίλησε για τους παραδοσιακούς σπόρους, την αξία τους και τον υπαρκτό κίνδυνο να εξαφανιστούν ολοκληρωτικά.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Χριστίνα Καραλέκα από την Καλαμάτα, η οποία μας μίλησε για την καλλιέργεια ντόπιων ποικιλιών, για τη συλλογή και φύλαξη ντόπιων σπόρων καθώς επίσης και για εναλλακτική καλλιέργεια κήπου.

Η Μαριλένα Μοσχούτη μας ταξίδεψε…στον κήπο της μιλώντας μας για τις θαυμαστές ιδιότητες που έχουν φυτά που ούτε καν περνάνε από το μυαλό μας.

Ακολούθησε ένα θεατρικό δρώμενο από μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου της Τρίπολης, , το οποίο επιμελήθηκε η κυρία Μεντή (πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης).Τα παιδιά εξύμνησαν την αξία των παραδοσιακών σπόρων.

Η Ελένη Γκόγκου ανέπτυξε ένα άκρως ενδιαφέρον θέμα, τα ανθο’ι’άματα, του οποίου οι ρίζες φθάνουν στις αρχές προηγούμενου του αιώνα και τον Άγγλο ιατρό Έντουαρντ Μπάχ.

Μετά, εκ μέρους των βιοκαλλιεργητών Αρκαδίας, ο Ιωάννης Παπαδόπουλος μας μίλησε για την αξία της βιοκαλλιέργειας έναντι της συμβατικής γεωργίας, καθώς επίσης και για την προσπάθεια δημιουργίας νομικού πλαισίου για την προστασία των βιοκαλλιεργητών.

Άκρως εντυπωσιακή ήταν, η γεμάτη πάθος , ομιλία του Νίκου Καρρά για τους πρακτικούς τρόπους Βιολογικής και Βιοδυναμικής Καλλιέργειας. Ίσως η μεγαλύτερη σε διάρκεια ομιλία της εκδήλωσης, όπου αναδείχθηκαν, με τρόπο παραστατικό, πολλά μικρά μυστικά για την βελτίωση των καλλιεργειών.

Έπειτα, τα παιδιά από την εναλλακτική κοινότητα Σπόρος μας μίλησαν για έναν ιδιαίτερο τύπο εμπορίου, αυτόν του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου. (Ζιώγας Ηλίας και Αχριάνη Πασχαλιά).

Προς το τέλος της βραδιάς, ο κύριος Μαυρίδης από το ΤΕΜ Μαγνησίας μας παρουσίασε έναν εναλλακτικό τρόπο συναλλαγών (με την Τοπική Εναλλακτική Μονάδα), χωρίς “ευρώ”, μια πρόταση που ήδη εφαρμόζεται στον Βόλο αλλά και σε εκατοντάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 20 Μαΐου, ξεκίνησαν τα σεμινάρια για τα οικιακά καθαριστικά από τη Χριστίνα Καραλέκα και το σπιτικό φαρμακείο βοτάνων από την Μαριλένα Μοσχούτη. Η παρουσία του κόσμου ήταν συγκλονιστική!!!

Η ομιλία του κυρίου Καρυπίδη από το ΚΠΕ Παρανεστίου, είχε θέμα την βιολογική μελισσοκομία.

Αργότερα, έφτασε από την Αθήνα ο Μάριος Δεσύλας , ο οποίος μας μίλησε ίσως για το πιο επίκαιρο θέμα για την πόλη μας, αυτό της κομποστοποίησης των απορριμμάτων στο σπίτι! Μας πρότεινε απλές και φθηνές λύσεις για να κερδίζουμε από τα σκουπίδια και να μην ρυπαίνουμε αφειδώς το περιβάλλον! Μια εναλλακτική πρόταση η οποία, εάν ακολουθηθεί από όλους θα συμβάλει σημαντικά στην δραστική μείωση των παραγόμενων ανά οικία σκουπιδιών!

Ακολούθησε ελαφρύ γεύμα και διανομή παραδοσιακών σπόρων και φυτωρίων, μια προσφορά του Πελίτι από την Ολυμπία, του Νίκου Καρρά και των παιδιών της Νέας Γουινέας.

Τέλος, εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση της οικογενειακής ανεμογεννήτριας από τον Κωνσταντίνο Λατούφη, της ομάδας Νέα Γουινέα , ο οποίος κατασκεύασε μια απλή ανεμογεννήτρια με την οποία μπορούμε να καλύψουμε ένα μικρό μέρος των ενεργειακών αναγκών μας.

Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία και μέλημα των συλλόγων που την οργάνωσαν είναι η θεσμοθέτησή της και τις επόμενες χρονιές!

X