Τεχνητό βουνό 1000 μέτρων στην Ολλανδία;

Κάτι που ξεκίνησε ως αστείο πριν από ένα μήνα εξελίχθηκε τελικά σε ένα σοβαρό σχέδιο. Ο Ολλανδός Thijs Zonneveld υπολογίζει τα κέρδη από σκιέρ, αναρριχητές και ορειβάτες για να ξεκινήσει την κατασκευή ενός τεχνητού βουνού 1000 μέτρων στην Ολλανδία!!!

Αν και παραδέχεται ότι για το έργο θα χρειαστούν πολλά χρόνια και πολλά ευρώ, ο Zonneveld συναντήθηκε με μηχανικούς, αρχιτέκτονες και στελέχη επιχειρήσεων τουρισμού, για να αξιολογήσει τις δυνατότητες για αναψυχή, στέγαση και τουρισμό. Όταν το έργο ολοκληρωθεί, ένα βουνό περίπου ένα χιλιόμετρο ψηλό και πέντε χιλιόμετρα πλάτύ θα καλύψει ένα μέρος της επαρχίας του Flevoland, στο κέντρο της χώρας.

Η ιδέα του Zonneveld δεν είναι χωρίς προηγούμενο. Το 2004, ένας Ολλανδός δημοσιογράφος πρότεινε ένα παρόμοιο σχέδιο και πάλι στην επαρχία Flevoland. Ένας Γερμανός αρχιτέκτονας πρότεινε τη κατασκευή ενός βουνού με υωόμετρο χιλίων μέτρων, στο Βερολίνο το 2009. Ούτε το σχέδιο αυτό ολοκληρώθηκε. Ακόμα κι έτσι όμως, ο Zonneveld είναι αισιόδοξος ότι το σχέδιό του θα εγκριθεί. Αναφέρει την ολλανδική τεχνογνωσία  στη κατασκευή μεγάλων έργων στο ύπαιθρο (τα μεγάλα φράγματα της Ολλανδίας) ως απόδειξη της αντοχής που απαιτείται για να ολοκληρωθεί αυτό το φιλόδοξο σχέδιο.

Η εφαρμογή, τα υλικά, η τοποθεσία, αλλά και ο προϋπολογισμός του βουνού Zonneveld, δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί. Εάν επιτύχει, το σχέδιο μπορεί να επηρεάσει τη βιομηχανία του σκι στη Δυτική Ευρώπη με τη μείωση της κυκλοφορίας σκιέρ μέσω της Γερμανίας. Θα αυξήσει σίγουρα τα ερωτήματα στην αναρριχητική  κοινότητά μας. Είναι η δημιουργία μιας νέας διαδρομής σε ένα τέτοιο βουνό σημαντική; Τι αξία θα έχει η ανάβαση σε ένα τέτοιο βουνό ή μια ανάλογη τεχνητή ορθοπλαγιά;

http://www.youtube.com/watch?v=J5m-l3Xck5c&feature=player_embedded#!

Πηγή Alpinist.com και anevenontas.gr

X