Ο ΣΑΟΟ στο πανέμορφο Θεόκτιστο την Κυριακή 5/10

L3O Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών – Οικολόγων (Σ.Α.Ο.Ο.) εκπλήρωσε την Κυριακή, 05 Οκτωβρίου, μια υπόσχεσή του προς τους κατοίκους του πανέμορφου Θεόκτιστου (Τοπόριστα). Οργάνωσε και πραγματοποίησε μία τρίωρη περιήγηση από την περιοχή της Πουρναριάς μέχρι το Θεόκτιστο.
Η πορεία ακολούθησε κατάφυτο παραλαδώνειο μονοπάτι και, μετά από τριάντα περίπου λεπτά, έφτασε στη βάση των ποτάμιων δραστηριοτήτων, όπου πραγματοποιήθηκε ανασύνταξη. Μετά από άλλα δέκα λεπτά πορείας βρεθήκαμε στη θέση Σμίξη ή Φρύδι Λάδωνα και, αφού βγάλαμε τα παπούτσια μας, περάσαμε στην απέναντι όχθη του ποταμού. Συνεχίσαμε σε όμορφο δασικό δρόμο που μας οδήγησε στην κοίτη του Ρεντεζέλα, παραπόταμου του Λάδωνα, αφού πρώτα συναντήσαμε παλιό Κερπινιώτικο νερόμυλο. Σε ακόμη 30 λεπτά, φθάσαμε στην πηγή (κεφαλάρι) Μαγγάνι, της οποίας τα νερά εμπλουτίζουν τον ποταμό Ρεντεζέλα. Από το σημείο αυτό και προς την κατεύθυνση του χωριού, οι ντόπιοι ονομάζουν τον ρου «ποτάμι του Θεόκτιστου». Τα τελευταία 20 λεπτά της διαδρομής ήσαν ανηφορικά, σε μικρή σχετικά κλίση.L4
Με την άφιξή μας στο χωριό, ο καιρός σταμάτησε την ανακωχή του με την ομάδα μας –και άρχισε βροχή. Προλάβαμε να δούμε τα Δημόσια Πλυντήρια και Λουτρά, δωρεά των αδελφών Δρακόπουλων, των αρχών της δεκαετίας του ’50. Καταφύγαμε στο Λαογραφικό Μουσείο, όπου μας ξενάγησε ο δημιουργός και ψυχή του, Τάσσος Σωτηρακόπουλος. Κατά το παλιό μοναστηριακό έθιμο. προσφέρθηκε τσίπουρο, λουκούμι και καρύδια.
Σε συνέχεια, παρακολουθήσαμε στο Κοινοτικό κατάστημα βίντεο σχετικό με την ιστορία και γεωγραφία του Θεοκτίστου και της ευρύτερης περιοχής του.
Μοιραστήκαμε κατόπιν στις τρεις ταβέρνες του χωριού, όπου απολαύσαμε την προσφορά των χωριανών σε βραστή γίδα και βεργάδι. Ευχαριστούμε τον Τοπικό Σύμβουλο κύριο Λάμπη Μαστορόπουλο, τον –εκ μεταγραφής- Θεοκτιστιανό Δημήτρη Χατζηπαναγιώτου και την ομάδα του (τους Γκάρο και Σέρκο Αγκαπατιάν, και οι τρεις τους εκλεκτά μάλη του ΕΟΣ Αχαρνών) για τη συμβολή τους στην επιτυχή έκβαση και αυτής της εξόρμησής μας. Οι φίλοι μας αυτοί σχεδιάζουν εκεί τη διάνοιξη και δύο ακόμη πεζοπορικών-ορειβατικών διαδρομών.
L5Η συντεταγμένη άφιξη των 60 πεζοπόρων του ΣΑΟΟ θύμισε (όπως ελέχθη από τους παλαιότερους) μία άλλη, των χρόνων του ’50, συντεταγμένη άφιξη μιας άλλης, ταυτάριθμης ομάδας, στο χωριό…

Εξορμήσεις αυτού του τύπου, που πραγματοποιεί ο ΣΑΟΟ, έχουν στόχο την ανάδειξη της ομορφιάς, της ιστορίας και λαογραφίας των ξεχασμένων και εγκαταλελειμμένων χωριών μας.

L6 L2 L1

X