ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΣΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΟΟ

Πάνω από 300 πεζοπόροι-ορειβάτες κατέκλυσαν την πλατεία της ιστορικής Στεμνίτσας την Κυριακή 12-5-2013 το πρωί, συμμετέχοντας στα εγκαίνια του τμήματος του μονοπατιού στο Λούσιο από Στεμνίτσα – Ι.Μ. Προδρόμου – Αρχαία Γόρτυνα –  Γεφύρι Ατσιχόλου.

Μετά το καλωσόρισμα του προέδρου του ΣΑΟΟ Νικολάου Δέδε, και στην αναφορά του στο δίκτυο μονοπατιών, ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους Δήμαρχο Γορτυνίας Γιάννη Γιαννόπουλο, τον εκπρόσωπο των τοπικών φορέων  Στεμνίτσας Ιωάννη Λαγό, από τον Στέφανο Γκουτζιούλη εκπρόσωπο του ΕΟΣ Τρίπολης ,τον πρόεδρο του ΕΟΣ Σπάρτης Βασίλη Γεωργιάδη, τον πρόεδρο του ΕΟΣ Καλαμάτας Κώστα Φύκιρη,την  πρόεδρο του ΕΟΣ Κορίνθου Γεωργία Γόγολα και τον πρόεδρο του ΕΟΣ Αχαρνών  Βασίλειο  Νίκα.

Ο Δήμος Γορτυνίας ,ο σύλλογος επαγγελματιών Στεμνίτσας και ο ΣΑΟΟ προσέφεραν γλυκίσματα, αναψυκτικά και νερό.

Όλοι μετά ξεκίνησαν από την Πλατεία της Στεμνίτσας, διέσχισαν τμήμα του χωριού και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο νέο μονοπάτι που συνδέει την  Στεμνίτσα με την Ιερά Μονή Προδρόμου. Αφού έγινε επίσκεψη στη Μονή, οι ορειβάτες πήραν το μονοπάτι για την Αρχαία Γόρτυνα (τμήμα του κόκκινου μονοπατιού : Δημητσάνα – Αρχαία Γόρτυνα – Γεφύρι Ατσιχόλου). Στην Αρχαία Γόρτυνα (Ασκληπιείο) μια ομάδα επιβιβάστηκε στα λεωφορεία με κατεύθυνση τη γραφική Καρύταινα, ενώ η πλειονότητα των ορειβατών συνέχισε προς το Γεφύρι του Ατσιχόλου, σε μια εκπληκτική διαδρομή που περιελάμβανε πέρασμα από την Αρχαία Γόρτυνα, παραποτάμια πορεία στο Λούσιο, από μονοπάτι και παλαιό  μυλαύλακα μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο.

Η πορεία κατέληξε στο γεφύρι του Ατσιχόλου, όπου αρκετοί συνορειβάτες βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Λουσίου.  Κατόπιν μεταβήκαμε στην Καρύταινα όπου ακολούθησαν γεύματα – τσίπουρα – καφέδες.

Ο Σύλλογός Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες και τους φορείς που συνέβαλαν στην επιτυχή και άρτια πραγματοποίηση της εξόρμησης  αυτής. Επίσης οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους της Στεμνίτσας για τη βοήθειά τους στην ολοκλήρωση του μονοπατιού από Στεμνίτσα έως Ι.Μ. Προδρόμου. Η συμβολή τους αυτή ας αποτελέσει παράδειγμα και για κατοίκους άλλων περιοχών από τις οποίες διέρχονται τα μονοπάτια.

Τα μονοπάτια που περπάτησαν οι ορειβάτες, αποτελούν τμήμα ευρύτερου δικτύου μονοπατιών στο Μαίναλο το οποίο έχει σχεδιάσει, αναδείξει και υλοποιεί ο ΣΑΟΟ από το 2009 έως σήμερα.

Συνολικά έχουν διανοιχθεί καθαριστεί και σηματοδοτηθεί πάνω από 300χλμ.

 

X